Joodse knish

Nooit eerder geproefd, maar rijkelijk aanbevolen door één van mijn favoriete foodies! Een smeuïge aardappelmassa in een krokant jasje, gebakken in de oven. Stomend heet, dus best even laten afkoelen, voor je je tanden er in zet.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr patisseriebloem 
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • snuifje zout
  • 1 ei
  • 125 ml olie
  • 1 koffielepel azijn
  • 100 ml water
  • 3 aardappelen, geschild en gewassen
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel boter
  • peper en zout
  • 1 eierdooier
  • 1 koffielepel water
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het deeg. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.
  • Klop het ei los met de olie, azijn en water.  Giet het bij de droge ingrediënten en meng alles tot één geheel. 
  • Kneed het deeg tot je een homogene massa bekomt. Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af en laat 1u rijzen.
  • Maak ondertussen de vulling: Kook de aardappelen, giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Verhit een pannetje. Voeg de olie en boter toe en eens de vetstof schuimt, mag je de uisnippertjes toevoegen. Laat de uien mooi karamelliseren op een heel laag vuurtje. Dat kan wel 45 min duren, tot je een intense smaak bekomt. 
  • Pureer de aardappelen met de uien en kruid af met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed je bakblik met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. 
  • Rol het eerste deel heel dun uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • Smeer de helft van de vulling uit op het deeg en rol het deeg voorzichtig en niet te strak op.
  • Doe hetzelfde met de tweede deegbal.
  • Verdeel elke deegrol in 3 gelijke delen. Nijp de uiteinden dicht, zoals je zou doen als je braadworsten zou maken. Duw de knishes een beetje platter en zet ze op het bakblik.
  • Zorg dat je voldoende plaats hebt tussen de verschillende knishes. 
  • Klop de dooier los met het water en smeer de knishes hier mee in. 
  • Bak de knishes 45 min, tot ze goudbruin zien en het deeg uitgebakken is.
TIP:

Serveer met zure room.

Reacties